دنبال کننده ها

۱۳۹۶ آبان ۹, سه‌شنبه

خبرگزاری آريا - چيدمان عجيب براي مذاکرات سوريه؛ گروه ٥ بدون ايران!

[ad_1]



چيدمان عجيب براي مذاکرات سوريه؛ گروه ٥ بدون ايران!

خبرگزاري آريا- يک مقام روسي از طرح نظريه جديد مذاکرات پيرامون بحران سوريه پرده برداشت.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، ميشل کلود ماري آلن جردن، در گزارشي در نشريه تريبون دو ژنو (سوئيس)، با تاکيد بر اين نکته که «بحران سوريه بدون ايران حل نخواهد شد» به نقل از يک مقام روس نوشت: نهم سپتامبر ٢٠١٦ توافق بسيار مهمي وجود داشت. روسيه پذيرفت که شرق حلب تحت کنترل شورشيان بماند، به شرط اين که آمريکا جبهه النصره را از آن حذف کند. اما گروه فشار نظامي آمريکا آنچه را که ديپلمات ها توانستند به آن دست يابند، رد کرد. اگر اين توافق رعايت شده بود، صفحه جديدي از تاريخ در روابط بين الملل گشوده شده بود. پس از اين شکست، ما چاره اي نداشتيم جز اين که به سوي بازيگران منطقه اي که گروه هاي درگير در محل را کنترل مي کنند، بازگرديم. اين چيدماني است که موثر واقع شد. کشورهايي همچون فرانسه نظريه هاي عجيبي را پيشنهاد کردند: شکل جديدي از گروه ٥ بدون ايران.

بحران سوريه بدون ايران حل نخواهد شد
مصاحبه: ماريا خدينسکيا - گلينشچوا نقش مهمي را در مذاکرات بين سوري ها در ژنو تحت نظارت سازمان ملل متحد ايفاء مي کند.
به ندرت يک ديپلمات از پشت صحنه هاي مذاکراتي که هنوز در جريان است، تعريف مي کند. اين چيزي است که ماريا خدينسکيا - گلينشچوا به تازگي انجام داده است. اين ديپلمات ارشد در هيئت دائمي فدراسيون روسيه در سازمان ملل متحد در ژنو، نقش مهمي را در مذاکراتي که هدف آن دست يابي به توافق سياسي در سوريه است، ايفاء مي کند. او که داراي مدرک دکتري در رشته جغرافياي سياسي و کارشناس زبان عربي است، تا کنون چندين کتاب نگاشته است. در کتاب «حلب، جنگ و ديپلماسي» ديدگاه خود را درباره يکي از جنجالي ترين درگيري سوريه ارائه مي دهد.
تريبون دو ژنو – شما در رأس مذاکرات در ژنو بوديد. چرا نياز به نوشتن کتاب را احساس کرديد؟
ماريا خدينسکيا - گلينشچوا - براي شهادت دادن. آنچه که در حلب روي داد، موجب جنگ خبري بي سابقه اي شد. تصرف دوباره شهر به عمليات نظامي ارتش سوريه به کمک نيروي هوايي روسيه خلاصه نمي شود. در طول اين رويداد، مذاکرات سياسي بسيار مهمي از سوي روسيه و آمريکا با ترکيه، قطر، عربستان سعودي و ايران انجام شد.
چرا بازپس گيري حلب يک نقطه عطف است؟
توافق به دست آمده با ترکيه و پذيرش ايران براي تخليه شورشيان از حلب شرقي همچون نقطه آغاز بود. اين امر راه را براي روند آستانه و توافق هاي مهم تر براي بازگرداندن صلح به سوريه گشود. اکنون ايجاد مناطق عاري از خشونت به تقويت تلاش ها در چارچوب گفتگوهاي ژنو تحت نظارت سازمان ملل متحد و ميانجي گر آن استفان دو ميستورا کمک مي کند.
اما آستانه نشان داد که جامعه بين المللي دچار اختلاف زيادي شده است...
ماريا خدينسکيا - گلينشچوا - نهم سپتامبر ٢٠١٦ توافق بسيار مهمي وجود داشت. روسيه پذيرفت که شرق حلب تحت کنترل شورشيان بماند، به شرط اين که آمريکا جبهه النصره را از آن حذف کند. اما گروه فشار نظامي آمريکا آنچه را که ديپلمات ها توانستند به آن دست يابند، رد کرد. اگر اين توافق رعايت شده بود، صفحه جديدي از تاريخ در روابط بين الملل گشوده شده بود. پس از اين شکست، ما چاره اي نداشتيم جز اين که به سوي بازيگران منطقه اي که گروه هاي درگير در محل را کنترل مي کنند، بازگرديم. اين چيده ماني است که موثر واقع شد. کشورهايي همچون فرانسه نظريه هاي عجيبي را پيشنهاد کردند: شکل جديدي از گروه ٥ بدون ايران.
اما توضيح مي دهيد چگونه مي توان مشکل سوريه را بدون ايران حل کرد؟
احساس مي کنيم که نقش آمريکايي ها در پرونده سوريه شما را نگران مي کند. آيا ورود دونالد ترامپ اوضاع را تغيير داده است؟
ماريا خدينسکيا - گلينشچوا - در مورد روابط ما با دولت جديد آمريکا خوش بين هستم، زيرا اولويت اصلي دونالد ترامپ مبارزه با داعش و تروريسم است. اين يک نقطه مشترک است. اما در مورد شهر ديرالزور براي مثال ما گفتگوي آشکار و موثري با آنها داريم.
و با اروپايي ها چطور؟
ماريا خدينسکيا - گلينشچوا - ما با نگرش غرب و به ويژه اتحاديه اروپا که نمي خواهد تا زماني که راه حل سياسي وجود نداشته باشد، به بازسازي سوريه کمک کند. بازسازي مدارس و بيمارستان ها را رد مي کند، زيرا خواستار خروج بشار اسد است، اين کاملاً وقيحانه است. اروپا که همواره از حقوق بشر صحبت مي کند، به ويژه شگفت آور است. کودکان به مدارس نخواهند رفت فقط براي اين که پاريس و لندن بشار اسد را نمي خواهند.
جنگ هيچ گاه شرافتمندانه نيست. آيا روسيه به اشتباهي اذعان کرده است؟ آيا حملاتي وجود نداشت که مي توانست از آن اجتناب کند؟  
ماريا خدينسکيا - گلينشچوا - احتمالاً شما به بمباران آخرين بيمارستان حلب اشاره مي کنيد که چندين بار اعلام شد. تا چه اندازه از آخرين بيمارستان حلب وجود داشت؟ اين تبليغات بود. نيروي هوايي روسيه بسيار حرفه اي است، بمب ها را تصادفي رها نمي کند. تعيين موقعيت ها از قبل انجام شده است
نظام سازمان ملل متحد قادر نيست مانع از جنگ در سوريه شود. اکنون تلاش مي کند تا صلح را بازگرداند. اين شکست را به چه چيزي نسبت مي دهيد؟
ماريا خدينسکيا - گلينشچوا - سازمان ملل متحد يک نهاد تمام و کمال نيست. کشورها اين سازمان را تشکيل مي دهند و اگر اين کشورها با يکديگر توافق نداشته باشند، سازمان ملل متحد نمي تواند به طور موثر عمل کند. استفان دو ميستورا به واقع تلاش کرد اين مشکل را حل کند. اما درون سازمان ملل متحد همه نقش مثبتي را ايفاء نمي کنند. برخي سازمان هاي بشردوستانه تبليغات را جايگزين کرده اند و مسايل را تحريف مي کنند.
کدام تبليغ؟
ماريا خدينسکيا - گلينشچوا - براي مثال به کلاه سفيدها مي انديشم که سازماني وابسته به القاعده است. عبدالعزيز مغربي، رهبر محلي النصره، شاخه عملياتي را در شرق حلب تشکيل داد. سازمان ملل متحد و نهادهاي وابسته به آن اطلاعاتي را تکرار مي کنند که از اين سازمان و سازمان هاي غيردولتي ديگري که در سرزمين هايي فعاليت مي کنند که تحت کنترل گروه هاي مسلح يا سازمان هاي مشکوک دريافت مي کنند، مانند ديده بان حقوق بشر مستقر در لندن است.
آيا سفر اخير شاه سلمان به روسيه مي تواند به تسريع گفتگوهاي ژنو کمک کند؟
ماريا خدينسکيا - گلينشچوا - شاه سلمان وعده داد که گروه رياض (گروهي از مخالفان اسد که در رياض مستقر هستند) را حذف کند. تا کنون اين گروه فقط گفتگوها را بر هم زده است. برخي از اعضايش از اخوان المسلمين حقوق دريافت مي کنند. آنها بازيچه دست هستند. اگر اين افراد از امتياز سوري هايي که مي خواهند به واقع کشور خود را بازسازي کنند، حذف شوند، احتمال دارد اوضاع تغيير کند.



[ad_2]

لینک منبع