[ad_1]
نه تنها ادعای کاهش ۳۰ درصدی قیمت اینترنت از هفته آینده ادعای دقیقی نیست، بلکه اینترنت دارای محدودیت سقف سرعت می شود و دریافت سرعت چند مگابیتی منوط به خرید حجم بالای ماهانه و حتی بیش از نیاز خواهد بود.
تعرفههای جدید اینترنت نامحدود (ثابت) به زودی و تا قبل از دهم آذرماه اجرا می شوند. تعرفههایی که به طور غیرمعمولی نظرات متناقضی درباره ارزان تر یا گران تر بودن آنها نسبت به گذشته مطرح میشود.
برخلاف رویه معمول، در این نوشتار حرف آخر، اول زده می شود و سپس استدلالها و مستندات شرح داده می شوند تا شاید به این وسیله حداکثر تلاش ممکن برای توضیح روشن، واضح و شفاف مطلب به کار رود.
در حالی که رئیس جمهور و وزیر ارتباطات از کاهش ۳۰ درصدی قیمت اینترنت از هفته آینده خبر میدهند اما نه تنها این تصور که قرار است از هفته آینده سرویس فعلی که کاربران دریافت می کنند ۳۰ درصد ارزان شود غلط است؛ بلکه کاربران از هفته آینده باید به سرویسی کم سرعت تر از سرویس فعلی کوچ کنند تا همین هزینه را بپردازند یا اگر خواهان تداوم استفاده از سرعت چند مگ هستند باید همین سرویسهای چند مگی فعلی را تا ۶۰ درصد گرانتر بخرند. از هفته آینده هر کاربری متقاضی استفاده از سرعت چند مگی باشد باید به اجبار حجم بیشتر و حتی مازاد نیاز خریداری کند و تنها شاید قیمت اینترنتهای با سرعت کمتر بدون تغییر باقی بماند.
ماجرای تغییر تعرفههای اینترنت ثابت ابتدا با وعده اینترنت نامحدود آغاز شد و سپس این وعده با اینترنت غیرحجمی جایگزین شد.
تعرفههای جدید اینترنت ثابت به شرح زیر است:
در جدول فوق تعرفه جدید با تعرفهای مقایسه شده که در آخرین روزهای دولت یازدهم مصوب شد اما به دلیل اعتراض کاربران هیچ گاه اجرایی نشد.
بنابراین منظور از تعرفه سابق اینترنت ثابت تعرفهای است که سابقا قرار بود اجرایی شود. دولت با استناد به این مقایسه معتقد است که قیمت ها ۳۰ درصد ارزان خواهند شد. در واقع منظور وزیر ارتباطات وعده ارزانی ۳۰ درصدی تعرفههای جدید نسبت به تعرفههای پیشنهادی قبل بوده نه تعرفه های فعلی. وزیر مقایسه این دو جدول را در صفحه شخصی خود منتشر کرده است. این سوء برداشت احتمالا به دلیل استفاده وزیر از عنوان «تعرفه سابق اینترنت ثابت» سهوا در رسانهها با عنوان مقایسه تعرفه جدید و فعلی اینترنت بازنشر شده است.
تعرفههای فعلی اینترنت که هم اکنون به صورت قانونی معتبر و در حال اجرا است در سال ۹۵ در مصوبه ۲۳۷ کمیسیون تنظیم مقررات مصوب شده و به شرح زیر است:
این تعرفهها در دو مدل حجمی و غیرحجمی مصوب شده بود و در مدل حجمی جدول فروش حجم وجود داشت.
این تعرفهها باید ملاک مقایسه تعرفه فعلی اینترنت و تعرفه جدید اینترنت قرار بگیرد.
*اینترنت ۳۰ درصد ارزان و ۶۰ درصد گران میشود!
وزیر ارتباطات در توضیح تعرفههای جدید میگوید: ۷۰ درصد کاربران ماهانه ۷ تا ۱۰ گیگ اینترنت استفاده می کنند که برای آنها اینترنت ۳۰ درصد ارزان خواهد شد و در عین حال میگوید که برای مشترکان متقاضی سرعت بالا (سرعت ۸ یا ۱۶ مگ) اینترنت تا ۶۰ درصد گران خواهد شد.
در این همکاری عمومی برای باور ارزان شدن اینترنت، برخی رسانهها حتی پا را فراتر گذاشته و مدعی کاهش تا ۱۰۰ درصدی قیمت شده اند.
بالاخره پس از سیل انتقادات به تعرفه های جدید، اگرچه وزیر گران شدن اینترنت برای برخی کاربران را پذیرفته است اما حتی این هم تمام واقعیت نیست.
در مقایسه مورد نظر وزیر درباره دو جدول تعرفههای جدید و تعرفههای پیشنهادی قبلی که از آن ارزانی ۳۰ درصدی و گرانی ۶۰ درصدی نتیجه گرفته شده یک اشکال اساسی وجود دارد. اینکه در این مقایسه برای اثبات ارزانی موضوع مهم سرعت مد نظر قرار نگرفته است؛ به این معنی که برای مثال مزیتی برای سرعت ۲ تا ۶ مگ قبلی نسبت به سرعت محدود ۲ مگ جدید دیده نشده است. در سرویس دارای سرعت بالا برای مثال سرویس ۶ مگی نیز همین شرایط وجود دارد.
صرف نظر از مقایسه مورد نظر وزیر ارتباطات، نتیجه مقایسه وضعیت فعلی بازار اینترنت با تعرفههای مصوب جدید نشان می دهد: در عمل تمامی شرکتها در بازار رقابتی در تمام سال سرویسهایی ارائه می دادند که در نتیجه به طور معمول اینترنت با سرعت چند مگ (بدون سقف سرعت، سرعت بسته به شلوغی و ترافیک شبکه) با متوسط قیمت هر گیگ حجم زیر هزار تومان فروخته می شد. از این پس یک سرویس چند مگی (برای مثال ۸ مگی) ماهانه ۵۰ هزار تومان قیمت خواهد داشت، حالا اگر به کاربر ۷۵ گیگ (طبق تعرفههای جدید اعلامی یکی از شرکتها) یا حتی در بازار رقابتی ۱۵۰ گیگ بدهند، آیا حجم بیشتر جای سرعت را پر می کند؟ مدل اجباری کردن مصرف بیشتر و خارج از نیاز اینترنت به کاربرانی که خود وزیر درباره آنها می گوید ۷۰ درصدشان ماهانه ۷ تا ۱۰ گیگ مصرف اینترنت دارند تناقض نیست؟ این رویه مصداق عینی این است که سرعت اینترنت را فدای حجم کرده ایم.
به عنوان یک مثال عینی برای اثبات ارزان شدن قیمت اینترنت، در طرح گرافیکی شرح تعرفههای جدید در کنار جدول جدید و جدول پیشنهادی قبلی اینترنت، تعرفههای جدید یک شرکت خصوصی قرار داده شده و این طرح در رسانهها دست به دست می شود، همین شرکت خصوصی در گذشته طرحی ارزان تر از قیمت جدید داشته است. این نکته درباره بسیاری از شرکتهای اینترنتی صادق است.
تعرفه جدید این شرکت اینترنتی به شرح زیر است:
وزیر به این سوال اساسی بسیاری از کاربران این طور پاسخ داده است.
وزیر در پاسخ این طرحها را تشویقی و کوتاه مدت خوانده در حالی که اتفاقا این فضای عملی و واقعی بازار رقابتی اینترنت کشور بوده است.
وزیر ارتباطات بارها ذهنیت پشت این تغییر قیمت ها را اعلام کرده و اینگونه مطرح شده که نهایت این کار حمایت از تلویزیونهای اینترنتی است.
البته که همه شهروندان در قبال کشور خود مسئولیت دارند اما آیا در حال حاضر رونق ویدئوی آنلاین یک موضوع امنیتی سیاسی و حیاتی برای کشور است که رسیدن با عجله و میانبر به آن با اقدامی این چنین پر هزینه از جیب کاربران اینترنت توجیه پذیر باشد؟ تناقض افراط و تفریط بین روزهای که صدای بلند شکایت فعالان ویدئوی آنلاین گوش را کرده بود اما مسئولی نمی شنید با امروز که به زودی این رونق این تلویزیونها بهانه افزایش هزینه اینترنت برای ایرانی ها خواهد شد، حیرت انگیز است.
به نظر می رسد تنها یک راه احتمالی برای رفع ایرادات این نظام تعرفه ای وجود دارد و آن غیرمحدود کردن سرعت، باز گذاشتن سقف سرعت اینترنت و شفاف شدن مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در این باره است.
منبع : خبرگزاری فارس
[ad_2]
لینک منبع